Интересни факти за рибите http://www.fabrizioborrini.eu Fri, 20 Oct 2017 13:52:04 +0000 Joomla! - Open Source Content Management bg-bg Акулови риби http://www.fabrizioborrini.eu/item/39-акулови-риби http://www.fabrizioborrini.eu/item/39-акулови-риби

Въпреки, че нямат голямо стопанско значение, а по отношение на вкусовите качества не бележат значителни свойства, хищниците риби акули имат много ценен черен дроб. Той е богат на витамин А и Д и допринася за благосъстоянието и лечението на различни болести.

По отношение на хранене акулите нападат делфини, тюлени, всякакви риби и дори ранени китове. Те могат да се хранят и с крокодили, костенурки и морски змии. Благодарение на силните смилателни сокове, могат да смелят без проблем всякаква кост на плячката си.

Съществуват около петдесет вида акули, които нападат човека. Сред тях най-опасна е бялата акула. Тя достига на дължина до 19 метра, а дори в ранната си възраст, когато не е съвсем наедряла е способна да откъсне крайник на човек. Достигайки зряла възраст, балата акула може да погълне човек в цял ръст, а размерите й варират около пет метра.

Бяла акула обитава тропически и субтропически области, както и полярни морета, среща се в Средиземно море.

Полярната акула и южна китовата акула, се хранят с планктони, а ската използва за прехрана главно ракообразни и дребни риби от дъната на водоема.

По отношение начина на размножаване едни акулови риби са живородни, а други се появяват на бял свят, чрез яйца. Оплождането при акулите е вътрешно. Зародиша се развива в период от 4 до 14 месеца, при живородните от бременността трае 6 до 18 месеца, за някои и 2 години. Снасящите яйца акулови риби могат да създадат от две до няколко десетки такива. Така например полярната акула и скатове риби снасят около 500 яйца.

Акуловите риби са представлявани от 600 вида. Сред тях има екземпляри с огромни размери. Така известно е, че Южната китова акула може да достигне до дължина от 23 метра и да тежи до 20 тона, за полярната акула 15 метра и 15 тона са обичайни.

В нашето Черно море се срещат само 3 вида акулови риби. Сред тях е черноморска акула достигаща до 1,5 м, която не е опасна за човек.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 10:57:35 +0000
Какво не знаем за хрущялни риби http://www.fabrizioborrini.eu/item/38-какво-не-знаем-за-хрущялни-риби http://www.fabrizioborrini.eu/item/38-какво-не-знаем-за-хрущялни-риби

Chondrichthyes на латински или хрущялни риби се наричат древните риби познати ни и днес. Името на рода идва от скелет, който е изцяло като хрущял. Днес от семейството на хрущялните риби са познати само 600 до 700 вида. Към тях се отнасят акули и скатове.

Риби хрущялни са морски обитатели, но някои от тях обитават и сладководни басейни предимно в Южна Америка. Общите белези между тях са слабо зрение и добре развити осезателни органи.

Типично за акулите е, че са превъзходни плувци. Имат торпевидно тяло и силно опашно стъбло. По кожата са грапави със заострени люспи. Днес най-големият екземпляр на рода акули е китовата акула. Тя достига 20 м и тежи до 14 тона. Всички акули са хищници. Прехранват се с риби, ракообразни и мекотели. Обитават океани и морета, а малка част от тях могат да се срещнат и в сладки води. По скелет, те са изцяло от хрущялно вещество, а то от своя страна не се вкостява, до края на живота им. По хрилните пластинки са богати на самостоятелни отвори, а телата им са покрити с твърди люспи. Към всяка от тях имат остър зъбец, който е закривен назад, нямат плавателен мехур.

Има акули с плоска форма на тялото, но истинските представители са торпевидни. За сктовете е характерен опашния им плавник, който е несиметричен.

Акулите, освен истински отлични плувци са и обитатели на дълбоките водни пространства. Хрилете им са под форма на цепнатини в страните на главата и се отварят постепенно. Липсват хрилни капачета, а дишането им е сходно с това на шарана.

Скатове имат придънен начин на живот. Хрилете и по-конкретно цепнатината се намира на корема. По време на дишане в устата им не навлиза вода, тя минава през двата отвора, намиращи се върху главата.

За акулите е характерна силно развитата нервна система, предния мозък е голям, а това прави обонянието им изключително. Могат да усетят промяна в състава на водата от километри разстояние, а капка кръв разтворена в десетки хиляди литри вода може да е безпогрешен ориентир за тях.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 10:57:12 +0000
Любопитно от света на рибите http://www.fabrizioborrini.eu/item/37-любопитно-от-света-на-рибите http://www.fabrizioborrini.eu/item/37-любопитно-от-света-на-рибите

За много начина на живот на рибите, плуването им на ята е в резултат от нужда, потребност. Това до някъде е така, но според учените при плуване в ято една риба става много по-издържлива, а това се равнява на шест пъти повече от случаите, в които се придвижва самостоятелно.

В резултат на тази теза изниква и въпроса: Защо на риби с близки форми и размери им е по-изгодно да плуват в прави редици и с еднотипни движения? Кое определя начина им на придвижване и защо те не заемат V-образната форма, като птиците, а плуват в редица и една зад друга?

По света са известни над 20 000 вида риби. Всички те се делят общо на три групи: хрущялни риби, миксини и миноги (безчелюстни риби) и костни риби. Около 90% от съществуващите по планетата риби са костни.

Така например за китова акула е известно, че е най-голямата риба. Тя достига 18 м в дължина и е рядко срещано животно. Китови акули се прехранват с планктон, а той от своя страна служи като филтър във водата.

Други любопитни факти около света на рибите са:

  1. Риба таралеж е отровен воден представител, но в Япония е смятана за деликатес. Когато е приготвена от познавачи тя става невероятен специалитет на трапезата, но ако са употребени отровните й части, става смъртоносно ястие;
  2. Риба камък е смятана за най-отровната риба. Отличава се с 13 шипа, разположени по гръбната кост. Във всеки шип има отровна жлеза пълна с течност, която може да причини смърт за човека. Обитава водите на Югоизточна Азия и Австралия;
  3. Риба балон, освен, че е бодлива, може да погълне огромни количества вода или въздух и да стане два пъти по-голяма;
  4. Има риби, които сами произвеждат светлина и са като фенери по морското дъно;
  5. Рибата „чистач“, пречиства хранителни отпадъци и паразити по кожа, хриле или по вътрешността на устите;
  6. Риба „хирург“ се нарича така, поради скритото в нея отрие, което служи за отбрана при нападение. То е образувано от люспа, но е остро като скалпел на хирург. Когато бъде нападната рибата замахва с опашката и разпаря врага;
  7. Морско водно конче създава яйцата в женската, след, което прехвърля 200 оплодени от тях в торбичка за излюпване от мъжко морско конче. Последното ги носи 4 седмици, "ражда ги" и малките отплуват.
]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 10:56:24 +0000
Изследвания за Атлантическия океан http://www.fabrizioborrini.eu/item/36-изследвания-за-атлантическия-океан http://www.fabrizioborrini.eu/item/36-изследвания-за-атлантическия-океан

САЩ, Канада и Европейския съюз обединяват сили за изследванията на Атлантическия океан. Трите мощни партньора ще сключат споразумение, в което с общи усилия ще направят наблюдения на океана. Целта на споразумението е да насърчи използване на ресурсите на Атлантическия океан. Наред с това работата ще предприеме изследване и взаимодействието за Атлантическия и Северния ледовит океан, а всичко ще е насочено, най-силно към изследване изменението на климата. Страните на ЕС инвестират 2 млрд. евро на година за морски изследвания и мореплавания. ПО време на конференция в Голуей на Ирландския морски институт, бива подписано „Изявлението от Голуей относно сътрудничеството във връзка с Атлантическия океан“.

Според участниците в споразумението и начело с европейския комисар по въпроси свързани с научни изследвания и иновации, Атлантическия океан е неизползван капацитет в една голяма част от площта си. Много неща се изговарят по този въпрос дори в отношение познанията ни за Марс и Луната, отколкото за Атлантическото океанско дъно. Чрез този изследователски съюз се очаква да се допринесе с посрещане на предизвикателства от типа на изменение на климат, сигурност и др.

По отношение на въпроси засягащи морско дело и рибарство ще се разглежда всичко, независимо, че инициативата е предимно за петте страни на ЕС. Познанията за Атлантическия океан, ще са от полза за всички страни не само за участващите в споразумението.

Освен всичко споразумението обещава, че научните изследвания за Атлантическия океан ще са по-ефективни при координирането им на трансатлантическо ниво. Към дадени сфери за сътрудничество се включват още:

Наблюдения на океана;

Изчисления на соленост на водата, киселинност, температура;

Управление с устойчива насока за океанският ресурс;

Координация на инфраструктурата и оперативна съвместимост;

Картографиране на морско дъно;

Мобилност на изследователи;

Определяне на бъдещи приоритети за научни изследвания.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 10:56:07 +0000
Умиращите риби в Дунав http://www.fabrizioborrini.eu/item/35-умиращите-риби-в-дунав http://www.fabrizioborrini.eu/item/35-умиращите-риби-в-дунав

В медийното пространство се появиха слухове от румънската ни съседка, където тамошни рибари споделят съмненията си за екологична катастрофа на умиращите в река Дунав риби. Според тях като главна причина влияние оказвало растение, което водел до пагубна смърт на множество речни видове риба.

За сега това растение е неизвестно и към момента все още никой не може да каже, какво е, откъде идва и т.н. За местните въдичари само тактиката да странят от водата е спасение. Допира до тялото на убиеца на риби, можел да причини обриви по тялото, отоци и други неприятни странични ефекти.

Наред с малкото известна информация, която има за него, румънски медии информират още, че растението предизвиква и масова смърт на различни видове риби. Хората, които ловят риба край румънския бряг на река Дунав и за тях риболова е основен поминък сега е застрашен. Освен, че се плашат да влизат във водата, поради неприятните поражения, от водното растение, то се затруднява улова на риба и консумацията й. За последното съмненията клонят и, че рибата може да се храни с отровното растение.

Преди да се узнае главната причина на масовата смърт на рибите в Дунава, местни рибари смятали, че обривите се дължат на ухапвания от комари. Някои от опитните стари рибари казват, че колкото и да са мутирали комарите не могат да причинят такива следи по кожата.

Непознатото растение, което убива рибата на река Дунав е наречено от местни жители „бича глава“, а от него са пострадали дори туристи и курортисти.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 10:55:46 +0000
Улова на риба трябва да се съхрани свеж http://www.fabrizioborrini.eu/item/34-улова-на-риба-трябва-да-се-съхрани-свеж http://www.fabrizioborrini.eu/item/34-улова-на-риба-трябва-да-се-съхрани-свеж

За много е ясно как се прави риболов по метода „хвани и пусни“ и никой не прекалява със закона колко количество риба е позволено да бъде уловено. В случаи, че се прекали се плаща глоба, нали така?!

Сега по-конкретно ще говорим за варианта, в който ловим риба за прехрана. Има си тактика, според, която улова може да бъде съхранен свеж. Това става о следния начин. За риба се отива с по-голям съд за събиране на уловената риба. Този съд трябва да е достатъчно голям за рибите, за да не опират и прескачат една друга. В случаи, че рибите са нагъсто, рискът да умрат е сигурен.

Ако денят на риболов е летен, горещ и много слънчев, то задължително условие е съда да се постави на сянка. За големите риби се избират отделни съдове. В моменти, когато има повредена риба, умряла такава или зашеметена, то тя трябва да бъде извадена от съда с останалите. Тя може да увреди водата, а от там и другите парчета риба.

За почистването на риба трябва да се спазват и някои особености и те са:

В случаи, че сте на лагер, палатка, къмпинг сред природата и екстри като хладилник липсват, то добре е да знаете някоя и друга тактика, за да запазите рибата свежа и здрава, прясна за по-дълго. Уловената риба, може да не се изкормва веднага, за целта може да се направи цепка по гръбначния стълб около опашката, за да се изтече кръвта, а хрилете се отстраняват.

В случаи, че времето е много горещо, то задължително червата се махат. Рибата може да се почисти само с трева и суха кърпа. Измиването и осоляването не са задължителни. Ако има проветриво място с леко течение, може рибата да се остави на проветрение за 15 минути. Когато влагата е отстранена напълно от рибата може да се осоли.

Почистената, проветрена и посолена риба се подрежда в кошница, застлана с коприва или листа от череша, или тръстика, или свежа трева. Скилидки чесън от 2-3 броя ще гонят с миризмата си досадните мухи.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 10:55:27 +0000
Риболов – скука или аматьорска игра или много повече http://www.fabrizioborrini.eu/item/33-риболов-–-скука-или-аматьорска-игра-или-много-повече http://www.fabrizioborrini.eu/item/33-риболов-–-скука-или-аматьорска-игра-или-много-повече

Какво е риболова?! За едни хоби, страст, релакс, увлечение, а за онези, които не са съвсем на ясно, риболова може да е истинско състезание, скука и т.н. Разбира се ако не разбирате нищо от техники за риболов и нямате понятия от тактики за риболов винаги ще темите за такъми, екипировка за риба и т.н. ще са ви табу.

Много хора, биха казали, че риболова е скучен, защото представата да стоят цял ден с въдица в ръка около язовир и при това ако не са професионалисти си е истинска „мъка“.

За професионалиста рибар, обаче процесът на риболов е интересен, а когато денят е възнаграден с риба не само улов, то момента е незаменим.

Опитните рибари знаят, че за да е успешен риболова трябва да напуснат дома си рано. Но какво всъщност е риболова. Едни обичат да се усамотят и далеч, от шума на големия град да се потопят сред природната картина, на някой водоем, разпъвайки палатка и отдавайки се на страстта си.

За други семейните къмпинг мероприятия съчетани с ловене на риба са не по-малко приятни. Излета комбиниран с риболов, в които да вземат участие много хора и на различни възрасти е още по-интересен и вълнуващ.

Приятни са моментите на лагеруване, когато рано сутрин се започне с хвърляне на мрежите и въдиците във водата, а вечерта минава в сладки приказки, край огъня с шиш в ръка, на които се препича вкусна рибка.

За истинските любители на риболов винаги е интересно да замятат въдици. Разбира се ако за едни улова има значение, то за друга група от рибари, той е без значение, а удоволствието, което доставя е важен процес. Риболов е добър стимулант за достигане на вътрешен мир с целия свят. И това, последното го знае всеки, който поне един път е ловил риба.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 10:55:08 +0000
Избора на място за риболов http://www.fabrizioborrini.eu/item/32-избора-на-място-за-риболов http://www.fabrizioborrini.eu/item/32-избора-на-място-за-риболов

Много рибари смятат, че за да е сполучлив улова на риба трябва водоема да не е пренаселен. В случаи, че мястото за риболов позволява да се замята въдицата, без опасения да си пречим с някого другиго, то значи сме улучили подходящото място. Дали обаче тези моменти са по-удачния вариант, когато водоема е непознат и се носи слава, че е обитаван от хищници. Може да се окаже нож с две остриета или като улова на риба в зимния сезон и на лед. Ако няма кой да ти подаде ръка, когато паднеш в неволно във водата, докато правиш дупката, то всичко губи смисъл.

Така неотдавна в американски вестник за риболов беше съобщено за жена, която отива за риболовен излети в Южно калифорнийски канал. След залавяне на парче риба на въдицата, тя прибира макарата, но изпод водните недра излиза акула, която със зейнала паст се насочва право към рибата, наподобяваща стръв на въдицата на американката.

За тези, които не знаят, акулата има захапка, която наближава 567 килограма. Трите вида тигрова, бича и бяла акула са хищниците, които нападат и хора, а появата им в сладководен басейн не учудва никого, защото акули бича обитават, както солена, така и сладка вода. Затова и навлизането им реките не изненадва никого. И все пак за риболова у нас, не бива да се плашим, нито бача акула, нито някоя от другите и събратя може да ни изненада докато се разтоварваме, хвърляйки въдица на някои от нашенските поречия.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 10:54:50 +0000
Риба грухти http://www.fabrizioborrini.eu/item/31-риба-грухти http://www.fabrizioborrini.eu/item/31-риба-грухти

Многообразието на водния свят ни отвежда към един не до там познат вид – риба Грухти. Тя обитава водите на океана, но не е подходящ вид нито за риболов, нито за ядене.

На размери достига доста завидни такива, среща се по тропически и умерените води. На големина може да достигне до 3 метра и тежест в порядъка на 1200 кг. Дори уловена само заради вида си, тя буди силен възторг и удивление в рибарите.

Риба Грухти носи още наречието Луна. Тя издава странни звуци наподобяващи грухтене, от, където се проявява и името й.

Най-големият екземпляр е уловен през 1908 г. в Сидни и е била с тегло от 2 235 кг, достигаща дължина от 4.26 м.

На външен вид рибата Грухти е като балон, има кръгла и огромна форма, с ветрилоподобна опашка. Другото й наречие Луна, идва от визията й в профил, която прилича на луна в пълнолуние. По тялото няма люспи, нито плавателен мехур, а кожата й е мека. За разлика от останалите костни риби, които са с коремни перки, риба Луна няма перки на корема и това й позволява да се носи из морската шир, като кръгла и голяма топка. Риба Грухти има два плавника анален и гръден.

Устата й е малка, а зъбите са като плътна ограда с емайл, подобно на остри пластини. Грухти рибата не се отличава по предпочитания към храната от останалите морски гиганти, избира малки рибки, планктон, ракообразни и други дребосъци в морето.

Риба луна плува в близост с морската повърхност, където, често лови и медузи, змиорка и други. Някои от останките в корема й свидетелстват, че прехрана намира и по морското дъно.

Женската риба луна е много плодовита, тя снася около 300 000 000 хайверни яйца в открито море. Новоизлюпените малки луни са с 60 милиона пъти по-малки от своята майка.

Начина й на живот е самостоятелен, като не може да се твърди, че има приятели, а размерите и дебелата й кожа я правят и екземпляр без врагове.

Сред любопитните факти и характеристики на риба Грухти е мозъкът, който достига едва 4 грама, при туловище от 200 кг. Когато е ядосана грухти като прасе, а за месото й се твърди, че има лош вкус, подобен на лепило, което обяснява употребата му на такова след сваряване.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 10:54:33 +0000
Най-отровната риба http://www.fabrizioborrini.eu/item/30-най-отровната-риба http://www.fabrizioborrini.eu/item/30-най-отровната-риба

Коя е най-отровната риба и в какво се изразяват нейните действия спрямо околната среда. За най-отровна риба е смятана Фуги. Тя не е голяма на размери риба, но вида й е достатъчно отблъскващ.

Добре е за рибарите и да е известно, че ако уловят риба фугу, то консумацията й не е забранена, нито вредна, въпреки, че е квалифицирана за най-отровната риба на планетата. По тялото фугу има ядливи части, но е добре да се знае, че повечето й органи са отровни, а самата отрова е наречена Тетродоксин. Тя се смята за изключително силна и нейното действие се равнява на 1250 пъти над това на цианида.

Според японците, чието приготвяне на фугу е специалитет, твърдят, че само един грам от отровата на водното същество е способна да убие човек. Не са малко и страшните случаи за десетки хора в Япония, които почиват, след като хапнали от рибата. Този и други случаи водят и до нейната забрана за риболов и консумация.

По европейските води също е засичана риба фугу и по-конкретно до Адриатическото крайбрежие на страната Хърватия.

Добре е за всеки, които не я познава и не е в течение с характеристиките й да се допита до специалисти, преди да предприеме по-сериозни действия. Интереса, че отровната риба обитава и нашите водоеми вълнува и изследователите от институти по проучване на морета и реки.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 10:54:17 +0000